Zlateň věncová – co s ní?

Na první pohled vypadá jako nějaký druh chryzantémy, a pro ty mám odmalička slabost: pěstovala je moje babička i moje kmotra, je to pro mne vůně dětství. Když jsem v jedné nejmenované botanické zahradě našla pár odkvetlých úborů, bylo jasné, že příští sezónu se zlateň objeví i v Krasosadu. (Mimochodem – byla to moje první botanická loupež, bylo to prostě silnější než já!)

Říká se jí také kopretina věncová, latinsky ji najdete pod názvy Glebionis coronaria nebo Chrysanthemum coronarium.

Její listy je možné koupit ve specializovaných vietnamských obchodech a tržnicích. Dovoz z Holandska. Tím se dostávám k jejímu nejznámějšímu využití – je to oblíbená asijská listová zelenina. Mladé listy jsou jemně aromatické, chuťově připomínají jarní mrkev. V asijských restauracích je zpravidla dostanete spolu s dalšími zelenými či barevnými listy v mističce nebo košíku k většině jídel.

Tradiční čínská medicína využívá květ, někdy však i celou rostlinu, a přisuzuje jim tyto účinky: „pročišťuje horkost a odstraňuje jedovatosti, rozptyluje otoky, odvádí vítr a vyrovnává játra“ (cituji z Farmakologie klasické čínské medicíny, autor Vladimír Ando). V jazyce západní medicíny se používá při vředovitých vyrážkách, zanícených zduřeninách, zánětech v krku, zrudnutí očí, chřipce, zápalu plic, záškrtu, zánětu žaludku a vysokém krevním tlaku.

Pěstování je velmi jednoduché: potřebuje dostatečně výživnou zeminu (jinak listy brzy žloutnou), dostatečnou zálivku (jinak jsou listy tuhé) a hlavně pravidelný sběr – ten pomáhá rostlině obrůstat stále novými křehkými výhony a listy. Pokud budete chtít získat květy, dopřejte jí slunce, pokud stojíte spíše o svěží salátek, dopřejte jí přistínění. Pokud ji budete pěstovat v bytě, volte raději větší květináč.

A hlavně – napaste se, kdykoli půjdete kolem!

P.S. V Krasosadu mám ještě několik sazeniček, které by rády našly nové majitele :-))